icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

MOB adviseert afronding contante betalingen

Nieuws|

Gepubliceerd op:1 juli 2004


Resultaten proef Woerden bekend:
Afronden op 5 eurocent binnenkort in heel Nederland

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB*) adviseert om het afronden bij contante betalingen op 5 eurocent landelijk door te voeren. Dit advies volgt op de resultaten van de Proef Afronding Eurocent, die van 26 april tot en met 6 juni 2004 in Woerden heeft plaatsgevonden. Met dit advies wil het MOB twee van haar doelstellingen - het vergroten van het betaalgemak en het verlagen van de kosten van het maatschappelijke betalingsverkeer - bereiken. Onderzoek toont aan dat op jaarbasis 30 miljoen euro bespaard kan worden met de invoering van de afrondingsregel. De winkeliers volgen het advies op en gaan binnenkort over tot landelijke doorvoering.

Proef Woerden
De proef, waarbij het totaalbedrag op de kassabon bij contante betalingen werd afgerond op 5eurocent, moest uitwijzen hoe consumenten, ondernemers (winkeliers, horeca en benzinestations) en banken reageren op het afronden. En of de afrondingsregel het betaalgemak van consumenten en ondernemers vergroot.

Resultaten onderzoek
TNS NIPO heeft voorafgaand aan en tijdens de proef onderzoek gedaan naar de mening van consument en ondernemers in Woerden over het afronden en hoe het afronden werkt in de praktijk. Uit het onderzoek blijkt dat de ervaring met het afronden bij consumenten tot een grotere acceptatie van het afronden heeft geleid: 83% van de consumenten uit Woerden staat positief dan wel neutraal tegenover het afronden. Voorafgaand aan de proef stond 32% van de consumenten negatief tegenover het idee van afronden. Een maand na de start van de proef was dat nog maar de helft: 16%. Hiermee is het 20-procentscriterium ruim behaald. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat de zorg van consumenten, dat het afronden tot hogere prijzen zal leiden, beperkt is. Op basis van enerzijds de onderzoeksresultaten en anderzijds de mogelijke kostenbesparingen, voorziet het MOB geen belemmeringen om het afronden op 5eurocent landelijk door te voeren. De winkeliers gaan daarom binnenkort over tot landelijke doorvoering.

Voorbereidingen landelijke uitrol
De winkeliers gaan gedurende de komende zomermaanden de nodige maatregelen nemen om de afrondingsregel toe te kunnen passen in hun winkel(s). Hierbij moet gedacht worden aan aanpassingen van de kassasoftware, instructies aan (kassa)medewerkers en het plakken van kassastickers met de boodschap ‘hier worden contante betalingen afgerond’.

Het MOB streeft ernaar de voorbereidingsfase voor de landelijke uitrol te kunnen afsluiten op uiterlijk 1september 2004, waarmee de landelijke toepassing van de afrondingsregel bij contante betalingen een feit zal zijn. Overigens sluit het MOB niet uit dat individuele winkeliers die eerder klaar zijn met hun voorbereidingen nog vóór 1 september zullen beginnen met het afronden.

De afrondingsregel
De afrondingsregel houdt in dat het totaalbedrag op de kassabon bij contante betalingen wordt afgerond op 5 eurocent, net als in de tijd van de gulden. Bijvoorbeeld, een totaalbedrag van € 22,68, dat contant wordt afgerekend, wordt naar boven afgerond op € 22,70. Een totaalbedrag van €22,67, dat contant wordt afgerekend, wordt naar beneden afgerond op € 22,65. De afrondingsregel is niet van toepassing bij betalingen met de PINpas, Chipknip of creditcard.

Een wettelijke maatregel is niet nodig om als winkelier de afrondingsregel toe te passen. Wel is het noodzakelijk om richting de consument duidelijk te communiceren dat de afrondingsregel wordt toegepast, bijvoorbeeld via pui- en/of kassastickers. De 1- en 2-eurocentmunten blijven overigens wettig betaalmiddel. De proef met het afronden in Woerden trok de afgelopen weken veel belangstelling vanuit binnen- en buitenland. Op vrijwillige basis namen aan de proef meer dan 150 winkels deel. Naar verwachting zullen deze winkels na het bekend worden van het advies van het MOB het afronden blijven continueren.

* het MOB bestaat uit belangenorganisaties van de detailhandel, horeca, benzinestations, banken en consumenten en staat onder voorzitterschap van de Nederlandsche Bank.