icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Onder druk NMa aanpassing executieveiling

Nieuws|

Gepubliceerd op:10 mei 2004


Onder druk van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaan de Nederlandse notarissen de executieveiling van woningen aanpassen. Begin dit jaar kwam deze vorm van gedwongen woningverkoop in opspraak omdat er tussen de onroerend-goedhandelaren verboden prijsafspraken zouden worden gemaakt. De notarissen die dergelijke veilingen organiseren, zouden van die afspraken op de hoogte zijn.

 

Op executieveilingen verkopen banken de huizen van mensen die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Een gedwongen verkoop leverde al een lage prijs op, maar door prijsafspraken werd de opbrengst nog lager. Het huis werd later tegen de marktwaarde doorverkocht en de betrokkenen deelden de winst.

 

De notarissen hebben nu toegezegd de verkoopvoorwaarden bij de veilingen aan te passen. Ook wil beroepsorganisatie KNB door betere publiciteit meer kopers naar de veilingen trekken. De NMa ziet vanwege de aangekondigde verbeteringen voorlopig af van een officieel onderzoek.

 

Het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de nationale hypotheekgarantie (NHG) regelt, wil ook gaan meebieden bij executieveilingen om een betere prijs te krijgen. Wie een hypotheekgarantie heeft, kan bij een gedwongen verkoop het Waarborgfonds vragen de restschuld te betalen. Dat kwam in 2003 178 keer voor.