icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kabinet akkoord met nieuwe levensloopregeling

Nieuws|

Gepubliceerd op:28 juni 2004


De ministerraad is akkoord met de nieuwe levensloopregeling die op 1 januari 2005 ingaat. Verder heeft het kabinet een overgangsregeling vastgesteld; werknemers die op 1 januari 2006 60 jaar of ouder zijn, kunnen gewoon eerder stoppen met werken.

Ook zal de vut-premie in de periode 2006-2010 nog voor de helft aftrekbaar zijn. Vanaf 2011 wordt de vut-premie volledig belast.

Verder biedt de levensloopregeling de mogelijkheid om een ouderdomspensioen op te bouwen tot 100 procent van het laatstverdiende loon. Mensen die jongen eerder begonnen zijn met werken, zouden deze extra ruimte kunnen benutten om vervroegd met pensioen te gaan.

Alle veranderingen op een rij:

Prepensioen

  • Voor werknemers die op 31 december 2005 60 jaar of ouder zijn, verandert er niets.
  • Voor werknemers jonger dan 60 op 31 december 2005, zijn met ingang van 1 januari 2006 de aanspraken niet langer belastingvrij. Dat betekent dat de premies niet meer mogen worden afgetrokken. De uitkering die deze werknemer te zijner tijd ontvangt, is echter wel belastingvrij.
  • Opgebouwde aanspraken worden gerespecteerd.

VUT

  • Voor VUT-regelingen, en prepensioen dat niet via kapitaaldekking is gefinancierd, komt tussen 1 januari 2006 en 1 januari 2011 een heffing van 26% over de werkgeversbijdrage. In deze periode mag de werknemer zijn premies nog voor de helft van zijn belastbaar inkomen aftrekken. De uitkeringen worden belast.
  • Vanaf 1 januari 2011 gaat de heffing over de werkgeversbijdrage naar 52%. Werknemerspremies zijn dan niet langer aftrekbaar en de uitkering blijft belast.

Levensloop

  • werknemers mogen per jaar maximaal 12% van het loon belastingvrij sparen.
  • werknemers mogen het spaarsaldo gebruiken om onbetaald verlof te financieren gedurende de loopbaan en/of voorafgaand aan pensionering.
  • het maximum saldo is 150% van het jaarloon, en is hervulbaar.