icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Consument nauwelijks geïnteresseerd in vrije energiemarkt

Nieuws|

Gepubliceerd op:1 december 2004


Een paar maanden na de liberalisering blijkt dat consumenten weinig betrokken zijn bij de nieuwe keuzemogelijkheden van energie. Kennis over de vrije gas- en elektriciteitsmarkt is ook bepaald niet optimaal bij consumenten. Bijna de helft van de consumenten is niet op de hoogte van de situatie binnen de energiemarkt. De energiemarkt is voor veel consumenten een moeilijk te doorgronden onderwerp: de voordelen zijn onduidelijk of ze vinden de markt instabiel en niet helder. 

Dit blijkt uit het onderzoek “1-meting liberalisering energiemarkt, wat weten en verwachten consumenten enkele maanden na de liberalisering?” van de Consumentenbond. Aan het onderzoek deden ruim 1100 consumenten mee. Vorig jaar – voorafgaand aan de opening van de markt – deed de bond een nulmeting waarbij net als dit jaar de kennis, opvattingen en wensen van consumenten over de energieliberalisering werden onderzocht. 

Details contract vaak onbekend
Veel mensen weten weinig van de energiemarkt. Opvallend is bijvoorbeeld dat veel mensen (30%) niet weten voor welke duur hun contract is, wat de opzegtermijn is (80%), hoe het tarief wordt vastgesteld (45%) en wat voor type contract ze hebben (55%). De bond heeft consumenten gevraagd of ze denken over te stappen naar een andere leverancier. Vorig jaar gaf 15% aan dat te overwegen, nu 10%.

De verwachtingen over een vrije gas- en elektriciteitsmarkt zijn niet hooggespannen bij consumenten. Consumenten verwachten een verslechtering in de manier van benaderen door energieaanbieders. Ook verwachten ze dat door de liberalisering de administratie van energiebedrijven slordiger wordt.

Betere voorlichting
De Consumentenbond vindt dat het Ministerie van Economische  Zaken mensen beter moet voorlichten over de energieliberalisering, anders zal de energieliberalisering nooit een succes worden.