icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Convenant Overgewicht slappe hap

Gepubliceerd op:27 januari 2005


Overheid en bedrijfsleven mede verantwoordelijk voor aanpak probleem

Niet alleen de consument is verantwoordelijk voor het tegengaan van overgewicht. Ook de overheid en vooral het bedrijfsleven moeten dit groeiende gezondheidsprobleem aanpakken. Omdat deze partijen hiervoor weglopen, tekent de Consumentenbond niet het convenant Overgewicht. Het convenant, opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid (VWS), de Voedingsindustrie en Zorgverzekeraars Nederland, ontbeert visie en daadkracht. Het is een slappe hap, aldus de bond. Om zijn mening te illustreren deelt de bond, tijdens de ondertekening van het convenant, recepten uit voor een symbolische slappe hap.

Overgewicht is een sterk groeiend gezondheidsprobleem: 40% van de Nederlanders kampt met overgewicht, 10% is obees (ernstig overgewicht). De verwachting is dat in 2020 het aantal personen met obesitas met 50% is gestegen. Overheid en bedrijfsleven stellen nu echter een aanpak voor waarbij de verantwoordelijkheid volledig wordt afgeschoven op de consument. Meer voorlichting naar consumenten en vooral meer beweging, zou het probleem moeten verminderen.

De aanpak van het probleem moet volgens de opstellers van het convenant worden gezocht in een benadering die gericht is op het “gezond verstand” en die mensen aanzet tot meer sport en beweging. Elk individu moet ervoor zorgen dat hij de balans tussen eten en bewegen herstelt. Het convenant bevat geen enkele prikkel voor de industrie en de overheid om tot concrete maatregelen te komen om overgewicht aan te pakken. Dit alles ondanks de conclusie van het RIVM dat het bedrijfsleven een cruciale rol kan spelen in de aanpak, door onder meer de samenstelling van producten te verbeteren. Omdat het convenant nu puur de verantwoordelijkheid bij de consument legt, wordt het de betrokken partijen zoals Horeca Nederland, VNO, cateraars en de industrie wel erg makkelijk gemaakt om zich hier achter te verschuilen. De Consumentenbond is van mening dat alleen met gedeelde verantwoordelijkheid overgewicht echt kan worden aangepakt. Het tegengaan van misleidende reclame, duidelijke etiketten en verbeterde productsamenstelling zijn hiervan een voorbeeld, Door de eenzijdige benadering van het convenant blijven deze maatregelen nu achterwege.

In het kader van zijn campagne Bond kiest gezond, zal de Consumentenbond de overheid en het bedrijfsleven blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid om gezondheidsproblemen zoals overgewicht aan te pakken. Bij de ondertekening, vanmiddag in Nieuwspoort, deelt de bond recepten uit voor een structurele slappe hap, ter illustratie van de slappe inhoud van het overgewichtconvenant.

 

Recept slappe hap
Dit recept voorziet u zo’n 2 jaar van slappe hap, met een klein beetje extra heeft u genoeg voor 10 jaar

Leg 10 kletskoppen naast elkaar in een schaal

Giet er wat stroop overheen

Vervolgens toevoegen :

  • 3 ons polderzwammen
  • 1 kilo weekmakers
  • 1 pond graatloze vis (bijv. filet van snotolf)

Het geheel bij elkaar gooien en flink opkloppen zodat het lekker luchtig wordt

Afdekken met een tweede laag stroop

Daarna afdekken met glansgelei zodat het er mooi uitziet.

Laat het geheel 2 jaar sudderen voor het slapste resultaat!

 Tip: U kunt naar smaak consumentenbakpoeder toevoegen, maar let op, u loopt het risico dat het dan wel een steviger geheel wordt.

Wijnsuggestie: veel water aan de wijn toevoegen!