icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Medicijnen via internet onder voorwaarden toestaan

Nieuws|

Gepubliceerd op:15 maart 2005


De Consumentenbond vindt dat het voorschrijven van medicijnen via internet onder voorwaarden mogelijk moet blijven. De Tweede Kamer wil dat minister Hoogervorst (VWS) het voorschrijven van medicijnen via internet verbiedt. Dit zegt het kamerlid Schippers (VVD) naar aanleiding van de dood van een vrouw, die zelfmoord pleegde met middelen die ze van een internetarts kreeg.

Het voorschrijven van medicijnen door een internetarts levert voor sommige consumenten een groot gemak op. Deze mogelijkheid vergroot de toegankelijkheid van de zorg. Op basis van één, helaas ernstig, incident dit kanaal verbieden gaat ons daarom een stap te ver. Wel moet de internetarts aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Voor de consument moet controleerbaar zijn dat het om een bevoegd arts gaat.
  • De consument moet worden gewezen op de voor- en nadelen van een internetconsult.
  • Bij twijfel aan de juistheid van de door de patiënt verstrekte informatie of aan de diagnose moet de internetdokter de patiënt adviseren een huisarts te bezoeken.

Invoering Elektronisch Patiënten Dossier
Daarnaast pleit de bond voor een snelle invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier. Met dit Elektronisch Patiënten Dossier heeft iedere behandelaar waar de patiënt zich meldt de beschikking over de volledige en juiste informatie over de ziektegeschiedenis. Daardoor wordt de veiligheid van patiënten beter geborgd.

Uiteraard ontslaat een dergelijk dossier de consumenten niet van zijn verantwoordelijkheid zélf zijn (internet-) arts eerlijk en juist te informeren.

Lees ook
Elektronisch Geneesmiddelendossier kan levens redden