icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Onnodig dure geneesmiddelen aangepakt

Nieuws|

Gepubliceerd op:4 mei 2005


De Consumentenbond juicht toe dat een aantal grote zorgverzekeraars vanaf 1 juli alleen nog goedkope cholesterolverlagers en maagzuurmiddelen vergoedt.  Dit is een prima methode om onnodig gebruik van duurdere varianten van deze middelen aanpakken.

Jaarlijks stijgen de kosten van geneesmiddelengebruik flink. 17% van die kosten besteden we in Nederland aan cholesterolverlagers en maagzuurremmers. De bond is daarom blij dat de verzekeraars eindelijk gebruik maken van de mogelijkheid onnodig hoge kosten van het gebruik van deze medicijnen aan te pakken.

Hardheidsclausule
Wij zijn bovendien erg tevreden dat gehoor is gegeven aan ons pleidooi voor het instellen van een hardheidsclausule. Deze maakt mogelijk dat vergoeding van de duurdere cholesterolverlagers en maagzuurremmers mogelijk blijft voor verzekerden die op basis van medische noodzakelijkheid gedwongen zijn ze te slikken.

Verzekeraars moeten in onze ogen de besparing die hun nieuwe geneesmiddelenbeleid oplevert, investeren in zorgvernieuwing of middels minder premiestijging teruggeven aan de premiebetalende verzekerde.