icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Antispywarepakketten ruimen te weinig spyware op

Gepubliceerd op:4 mei 2005


 

Uw computer kan besmet raken met ongewenste programma’s die uw wachtwoorden, inlogcodes en persoonlijke gegevens stelen of inbellen naar dure telefoonnummers. Ook zijn er programma’s die uw pc ongevraagd kunnen bombarderen met reclameboodschappen en uw computer traag en instabiel maken. Al deze ongewenste software wordt geschaard onder de noemer "spyware". Wij hebben dertien antispywarepakketten onderzocht. Geen enkel pakket herkende en verwijderde alle spyware.
Hitman Pro
Microsoft AntiSpyware, waar alleen nog een testversie van bestaat, scoorde het beste en verwijderde 90%. Hitman Pro verwijderde 84%. Alle andere onderzochte pakketten verwijderden (veel) minder: van minder dan 60% tot bijna niets.

 

Sterke verschillen
De pakketten zijn ondermeer getest op het voorkomen, ontdekken en opruimen van spyware en op scansnelheid. De scansnelheid bij een volledige scan varieerde op de testcomputer van de bond sterk per pakket; van anderhalve minuut tot een uur en drie kwartier. Spyware voorkomen is minstens zo belangrijk, maar geen enkel getest pakket kon de pc helemaal spywarevrij houden. De meerderheid van de pakketten presteert matig tot slecht.

Veiligheid
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van onze actie over de veiligheid van pc’s. Internetcomputers zouden standaard beveiligd moeten zijn, makers van beveiligingssoftware zouden een ‘niet-goed-geld-terug-garantie’ moeten afgeven en internetproviders zouden beveiliging van hun klanten als uitgangspunt moeten nemen. Desnoods moet de overheid dit afdwingen. In de Digitale Consument van mei staan de resultaten van het antispyware-onderzoek en in de Consumentengids van mei krijgt u in de rubriek 25 vragen, antwoorden over spyware. Ook is vandaag het boek "Beveilig uw pc" verschenen.

Lees ook
Webdossier over Firewalls en antiviruspakketten