icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nieuwe zorgverzekering niet strijdig met Europese regels

Nieuws|

Gepubliceerd op:9 mei 2005


De Europese Commissie heeft vastgesteld dat het nieuwe zorgverzekeringsstelsel niet in strijd is met de Europese regels. De Consumentenbond is blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de Europese houdbaarheid van het stelsel.

Minister Hoogervorst heeft de Europese Commissie een oordeel gevraagd over onder andere het vereveningssysteem. Dit systeem regelt een financiële compensatie voor verzekeraars met relatief veel verzekerden met een hoog risico, bijvoorbeeld ouderen en chronisch zieken.

Duidelijkheid EC noodzakelijk
De Consumentenbond heeft herhaaldelijk geëist dat er eerst duidelijkheid moet zijn over het oordeel van de Europese Commissie voordat de nieuwe zorgverzekeringswet wordt ingevoerd. Een afwijzing zou namelijk ook cruciale randvoorwaarden van het stelsel op de tocht zetten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de verplichting van verzekeraars om iedereen die zich aanmeldt voor de zorgverzekering te accepteren onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde premie.

Ontbrekende garanties
Met de uitspraak van de Europese Commissie is voldaan aan een van onze eisen voor invoering van het nieuwe stelsel. De Consumentenbond mist echter nog steeds de garantie voor streng toezicht op het gedrag van verzekeraars. Ook willen wij dat consumenten de mogelijkheid krijgen om een geschil met hun verzekeraar aan een onafhankelijke commissie voor te leggen. 

Lees ook:
Toezeggingen minister Hoogervorst invoering zorgstelsel (28 april 2005)
Dossier Zorgverzekeringen 2006