icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Actie tegen dure schoolboeken

Nieuws|

Gepubliceerd op:23 augustus 2005


De Consumentenbond komt in opstand tegen de dure schoolboeken. De bond heeft vandaag belangengroeperingen uitgenodigd om met elkaar actie te voeren. Vanaf vandaag kunnen ouders, scholen en leerlingen ervaringen, klachten en tips melden via <strong>schoolboekenveelteduur@consumentenbond.nl</strong> . De bond onderzoekt de mogelijkheden om het gebrek aan concurrentie op de schoolboekenmarkt aan de kaak te stellen bij de mededingingsautoriteit NMa.

Ouders ergeren zich al jaren aan de hoge kosten voor studie- en schoolboeken. Omdat de markt voor lesmateriaal in handen is van een klein aantal spelers die elk jaar opnieuw verzekerd zijn van een vaste afzet, komt er geen effectieve concurrentie op gang en hebben ouders in feite geen keuze. De bond vindt het onverteerbaar dat met de wettelijk vastgelegde boekenprijzen ieder initiatief om school- en studieboeken goedkoper aan te bieden in de kiem gesmoord wordt. Het is zelfs strafbaar om scholieren meer dan 5% korting op de vaste boekenprijs te geven.

20 procent korting
De Consumentenbond betreurt dan ook het verbod dat Bol.com is opgelegd door het Commissariaat voor de Media op het geven van korting op studieboeken. Het bedrijf bood op zijn website tot 20% korting op studieboeken, maar moet hiermee stoppen omdat dit tegen de regels van de vaste boekenprijs is. Alleen wanneer de macht bij scholen en ouders komt te liggen in plaats van bij uitgevers en distributeurs kan aan dit soort praktijken een eind komen. Samen met deze partijen wil de Consumentenbond daarom de markt gaan openbreken. Vandaag is een uitnodiging gestuurd om op korte termijn met elkaar om tafel te gaan zitten.  Ook ouders, scholen leerlingen worden rechtstreeks bij de actie betrokken.