icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

BEUC eist einde aan Europees textielprotectionisme

Nieuws|

Gepubliceerd op:23 augustus 2005


De Consumentenbond doet samen met BEUC, de koepel van Europese consumentenorganisaties, een dringend beroep op de Europese Commissie om het textielprotectionisme een halt toe te roepen.

De Commissie heeft op 8 juli 2005 nieuwe quota ingesteld op Chinees textiel. Als gevolg van dit besluit hopen nu miljoenen truien, bloezen en broeken uit China op aan de Europese grens. Zij zullen de winkelschappen niet bereiken. De Commissie heeft aangevoerd dat het erom gaat “de ordelijke ontwikkelingen in de handel”  te bewaken en “marktverstoring” te voorkomen. Wij vinden dat de wereld op zijn kop. Europese consumenten betalen al dertig jaar teveel voor textiel door hoge importtarieven en quota. Al die tijd werkten Europa en China toe naar het afbouwen van hun handelsbarrières. Overgangsmaatregelen voor de Europese textielproducenten hadden al lang genomen kunnen worden.

De bond wil dan ook dat de Commissie afziet van steeds weer nieuwe protectionistische maatregelen waarvoor consumenten de prijs betalen. Om te beginnen moet zij haar besluit om nieuwe quota in te stellen herroepen.

Textiel en kleding zijn een basisbehoefte voor consumenten. Eindelijk konden Europese consumenten profiteren van vrije handel. Inkoopprijzen waren al met een derde gezakt. Dat is het meest van belang voor de armste consumenten. Weer wordt er in Europa gekozen voor het voordeel van producenten in plaats van consumenten.

De Europese consumentenorganisaties hebben de Europese Commissie hierop aangesproken. De Consumentenbond heeft er bij staatssecretaris Karien van Gennip op aangedrongen zich hard te maken voor de belangen van consumenten in Europa.

Lees ook ons nieuwsbericht van 17 augustus 2005 met ingezonden brief