icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle onderzochte frisdranken behoorlijk zuur

Nieuws|

Gepubliceerd op:26 augustus 2005


Uit het onderzoek van de Consumentenbond naar 43 populaire frisdranken blijkt dat ze allemaal behoorlijk zuur zijn en dus tanderosie kunnen veroorzaken, ook de light-varianten. Maar Red Bull en Royal Club bitter lemon bijvoorbeeld leveren meer risico op dan frisdranken zoals Raak kindercola en 7-Up light.

In ons onderzoek naar 43 veelverkochte frisdranken (en vergelijkbare dranken zoals vruchtensappen) is gekeken naar de zuurgraad en de hoeveelheid speeksel die nodig is om de drank te neutraliseren. Kortom, naar de gevolgen van het drinken van die frisdranken op het risico op tanderosie: het extra afslijten van het tandglazuur. Want niet alleen suiker - de belangrijkste oorzaak van gaatjes - speelt een grote rol bij tandproblemen. Ook zuren tasten het gebit aan. Hoeveel schade het drinken van frisdrank daadwerkelijk oplevert, hangt overigens sterk af van allerlei omstandigheden.

Frisdrank zonder suiker niet beter tegen tanderosie
Alle 43 onderzochte frisdranken zijn behoorlijk zuur te noemen. Mensen denken vaak dat frisdrank zonder suiker beter is voor je tanden, maar het maakt voor tanderosie dus niet uit of je voor een light-variant kiest of niet. De hoeveelheid speeksel dat nodig is om de drank te neutraliseren verschilt wel. De ene frisdrank scoort wat dit betreft beter dan de andere. Cola scoort verrassend genoeg relatief gunstig. Ook blijkt dat de populaire vruchtensappen, die ook in het onderzoek zijn meegenomen, wel degelijk kwaad kunnen.

Lees ook
Dossier Frisdrank en Tanderosie
Bond kiest gezond