icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Grote verschillen in kosten bellen via internet

Nieuws|

Gepubliceerd op:1 september 2005


Er zijn grote verschillen in de kosten van bellen via internet bij een kabelaar of ADSL-aanbieder. Dat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Bellen via internet staat op het punt van doorbreken: het kan veel goedkoper zijn dan bellen op de ‘ouderwetse’ manier en de geluidskwaliteit kan beter zijn. Het nadeel is dat je niet kunt bellen als je internetverbinding wegvalt en dat komt wel eens voor. Als je de jaarlijkse kosten voor telefonie via internet en de internetverbinding zelf bij elkaar optelt, blijken er grote verschillen te zijn: soms is de één meer dan twee keer zo duur dan de ander.

Doorsneebeller
Voor de ‘doorsneebeller’ bijvoorbeeld loopt het uiteen van 385 euro tot 725 euro per jaar (los van de kosten voor een kabelabonnement of de koperdraadverbinding bij KPN). Ter vergelijk: de doorsneebeller is met een Belbasis-abonnement bij KPN 567 euro per jaar aan belkosten kwijt (exclusief internet dus). De goedkoopste aanbieders van bellen via internet zijn overigens ADSL-providers, niet de kabelaars.

Oerwoud
Wie wil gaan bellen via internet, aangeboden door een kabelaar of ADSL-provider, krijgt met heel wat verschillende kostenposten te maken, waardoor het voor de consument onoverzichtelijk wordt. Het gaat hier om eenmalige kosten voor installatie, een modem en het behoud van het bestaande telefoonnummer, abonnementskosten, gesprekskosten en kosten voor het gebruik van de lijn. Het maken van een keuze is dan heel lastig, zeker ook omdat er een oerwoud aan vormen van gesprekskosten bestaat.

Transparantie
Wij eisen van de bedrijven dat zij duidelijk maken in hun reclame-uitingen wat de werkelijke kosten in de praktijk zijn voor de consument en hoe het aanbod precies in elkaar steekt, zodat de aanbiedingen vergelijkbaar worden. Dat is ook in hun belang, want transparantie is een voorwaarde voor succes. Als zij daar toch niet zelf voor zorgen, moet de overheid het desnoods afdwingen.

Lees verder
Bestel de nieuwe Digitale Consument via onze webwinkel
Bond Online-abonnees lezen het artikel Bellen via internet direct online