icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Onduidelijke communicatie over spaarloon

Nieuws|

Gepubliceerd op:2 september 2005


De regering heeft beslist dat spaarloongelden over de jaren 2001 t/m 2004 vervroegd mogen worden opgenomen zonder dat er belasting wordt geheven. Officieel moet de Eerste Kamer zich nog over de kwestie buigen en hoeven de banken voor die tijd het geld niet uit te keren. Dat doen de meeste banken en dan duurt het tot 14 september voordat het spaarloon vrijkomt.

Overheid en banken communiceren niet duidelijk naar consumenten dat het spaarloon màg worden opgenomen, maar dat het niet per se hoeft. De banken kiezen er om administratieve reden niet voor om deze keuze bij de consument zelf neer te leggen, maar keren het spaarloon gewoon uit. Wilt u dat niet dan moet u zelf de bank hierom schriftelijk verzoeken. Een reden om het geld niet te incasseren is dat het nadelig kan zijn als de rente op de rekening waarnaar de bank het spaarloon over maakt, lager is.

Fiscaal gezien kan het ook gevolgen hebben. Over alles boven 19.522 euro aan vermogen, betaalt u 1,2% belasting per jaar. Voor geblokkeerd spaarloon geldt een extra vrijstelling van 17.025 euro. Het kan dus voordeliger zijn de spaarloonrekening in tact te laten en dat mag ook van de Belastingdienst. De Consumentenbond vindt de houding van de banken niet bepaald klantvriendelijk.

Lees verder
Dossier Spaarrekeningen