icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Initiatief kinderveilige websites: sympathiek maar niet zaligmakend

Nieuws|

Gepubliceerd op:8 september 2005


Op internet moeten kinderveilige websites komen die niet eindigen op .nl of .com, maar .kid. Met dit voorstel van het Europees Parlement moeten jeugdige internetters worden beschermd tegen ongewenste pagina's voor kinderen op het wereldwijde web.

Niet zaligmakend
De Consumentenbond vindt het initiatief sympathiek, maar vrijwel oncontroleerbaar en daardoor niet zaligmakend. Internetters kunnen er vooralsnog niet van uitgaan dat de speciale websites voor kinderen ook daadwerkelijk veilig zijn en blijven. Het Europees Parlement wil alle informatie die wordt aangeboden via sites met de domeinnaam .kid laten bewaken door onafhankelijke toezichthouders. Als de domeinnaam .kid een succes wordt, zouden miljoenen webpagina's dagelijks moeten worden gecontroleerd. De informatie op deze sites kan dagelijks veranderen en daardoor niet meer veilig of verantwoord voor kinderen zijn. De bond denkt dat dit niet waterdicht is te krijgen.

Hulpmiddel
Naast de speciale domeinnaam zijn er ook internetfilters die ervoor moeten zorgen dat kinderen geen foute websites te zien krijgen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat geen van de onderzochte internetfilters goed werken. Wij raden ouders aan om de domeinnaam .kid en internetfilters als hulpmiddel te zien, maar daarnaast ervoor te zorgen dat kinderen zich bewust zijn van de gevaren op internet en weten hoe ze daar mee moeten omgaan.

Lees ook
Dossier firewalls en antivirus