icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Consumenten kunnen zelf kiezen wat ze met hun spaarloon doen

Nieuws|

Gepubliceerd op:15 september 2005


Consumenten kunnen toch zelf aangeven of zij hun spaarloon op de  spaarloonrekening willen laten staan of dat ze het willen opnemen. Dat schrijft de Telegraaf vandaag nadat ze een rondje langs de Nederlandse banken hadden gedaan. De banken gaven begin september aan dat ze massaal tot uitbetaling wilden overgaan. De Consumentenbond heeft daartegen geageerd en gesteld dat de banken consumenten zouden moeten vragen wat er met hun spaarloon zou moeten gebeuren. Zomaar het geld uitkeren kan fiscaal nadelig voor consumenten zijn. Wij zijn blij dat de banken overstag zijn en consumenten de keuze laten over wat er met hun spaarloon moet gebeuren.

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met deblokkering van het tussen 2001 en 2004 opgebouwde spaarloon. Dat betekent dat spaarloongelden vervroegd mogen worden opgenomen zonder dat er belasting wordt geheven. Jaarlijks mag een consument via de spaarloonregeling maximaal €613 sparen. Normaal komt het gespaarde geld pas na vier jaar vrij.

De regering heeft besloten om het geld vrij te geven, omdat zij denkt dat daarmee de economie gestimuleerd kan worden. Maar zij heeft niet verplicht gesteld dat mensen ook echt het geld op moeten nemen. Op de spaarloonrekening laten staan mag van de overheid ook.

Lees ook
Onduidelijke communicatie over spaarloon - 2 september 2005
Financieel plannen: regel nu geld voor later (achtergrondartikel)