icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Financieel adviseurs niet voorbereid op nieuwe wet

Nieuws|

Gepubliceerd op:30 september 2005


Veel financieel adviseurs zijn niet voorbereid op nieuwe wettelijke regels die consumenten beter beschermen als ze financiële producten en diensten aanschaffen. Dat blijkt uit een onderzoek van de toezichthouder AFM. De Consumentenbond vraagt nu de AFM welke maatregelen ze neemt om te voorkomen dat consumenten de dupe worden.

Binnenkort gaat een nieuwe wet van kracht die consumenten beter beschermd als zij financiële producten en diensten aanschaffen: de Wet financiële dienstverlening. Financieel dienstverleners moeten gaan voldoen aan vergunningsvereisten. Een van die eisen is dat financieel adviseurs alleen op die gebieden actief mogen zijn waarop ze deskundig zijn, zoals hypotheken, kredieten en/of verzekeringen. Verder moeten ze veel beter gaan vast leggen waarom ze bepaalde adviezen aan consumenten geven. Tussenpersonen en bemiddelaars die niet aan deze eisen voldoen moeten hun activiteiten staken.

Maatregelen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet erop toezien dat de financieel adviseurs zich aan de wet houden. Uit een onderzoek van de AFM blijkt dat de financieel adviseurs helemaal niet voorbereid zijn op de nieuwe Wet financiële dienstverlening.

De Consumentenbond is bang dat door die slechte voorbereiding het belang van consumenten in het gedrang komt. In een brief aan de AFM hebben we daarom gevraagd welke maatregelen de toezichthouder neemt om de financieel adviseurs te dwingen zich aan de nieuwe wet te houden.

Lees ook
Brief aan AFM (Word-document)