icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Uniform pensioenoverzicht goed voor consumenten

Nieuws|

Gepubliceerd op:26 oktober 2005


Vandaag overhandigen pensioenfondsen en pensioenverzekeraars een voorbeeldexemplaar van het uniforme pensioenoverzicht aan Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een uniform pensioenoverzicht biedt consumenten duidelijke informatie over hun pensioensituatie. Met de komst van het overzicht wordt een eis van de Consumentenbond ingewilligd.

Uniform persioenoverzicht

  • Voorbeeld 1
  • Voorbeeld 2

Door het overzicht kunnen consumenten zien of ze wel of niet zelf iets aan hun pensioen moeten doen. Op het overzicht komt ondermeer de volgende informatie te staan: het bruto pensioenbedrag, de financiƫle situatie die ontstaat bij arbeidsongeschiktheid of overlijden en begrippen uit het pensioenjargon worden uitgelegd. De bond is echter nog niet helemaal tevreden.

Op het uniforme pensioenoverzicht worden straks alleen de pensioenen vermeld bij de standaardpensioenleeftijd. De bond vindt het belangrijk dat consumenten ook kunnen zien wat ze aan pensioen krijgen als ze eerder of  later met pensioen gaan. Die informatie kan volgens de bond ook standaard geleverd worden. Ook ziet de Consumentenbond graag dat de uniforme pensioeninformatie digitaal beschikbaar komt. De bond denkt aan een systeem waarbij mensen op hun computer alle pensioenen opgeteld getoond krijgen.

Lees ook
Dossier Levensloopregeling 
Alles over onze campagne Pensioen: duidelijkheid over later

Bekijk ook
Het videofragment over dit onderwerp (NOS Journaal)

Luister ook
Naar het radiofragment over dit onderwerp (Radio 1 Journaal)

<img height="117" alt="" src="https://www.consumentenbond.nl/webwinkel/images/webwinkel/boeken/b_uwfinanciele.jpg" width="81" align="left" border="0">Bestel ook
Het boek Uw financiĆ«le levensloop