icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Uitstel Zorgautoriteit een slechte zaak

Nieuws|

Gepubliceerd op:4 november 2005


Op zijn congres ‘Naar een stelselmatig goede zorg’ van 3 november 2005 heeft de Consumentenbond gepleit voor een toezichthouder die op korte termijn kan ingrijpen als zorgverzekeraars zich niet aan de regels houden. Minister Hoogervorst gaf echter tijdens het congres aan niet te verwachten dat de Zorgautoriteit voor 1 april actief is. Dat is voor het vertrouwen van consumenten in het nieuwe zorgstelsel, en daarmee de kans dat het stelsel een succes wordt, een slechte zaak.

<img height="135" alt="" hspace="10" src="/images/focusplaatjes/focusbanner_zorgstelsel2006.jpg" width="190" align="left" vspace="10" border="0">De Consumentenbond vindt het onacceptabel dat juist in de komende maanden, waarin alle consumenten opnieuw een keuze moeten maken voor een zorgverzekeraar en het reclamegeweld zal losbarsten, geen toezicht wordt gehouden op de verzekeraars. Geven de reclames wel eerlijke informatie? En deugen de verkooptechnieken wel? De bond spoort de Tweede Kamer daarom aan om te zorgen dat uiterlijk 1 januari verzekeraars op hun gedrag kunnen worden aangesproken en, indien nodig, worden bestraft.

Alleen als er scherp toezicht is, zullen consumenten meer vertrouwen krijgen in de zorgverzekeraars. Tijdens het congres bleek namelijk dat ondanks gestegen kennis over het zorgstelsel, consumenten er minder op vertrouwen dat het voor hen voordelen gaat opleveren. De Consumentenbond vreest dat het nieuwe zorgstelsel faalt als dat gevoel niet snel wordt weggenomen. Want een gebrek aan vertrouwen zal ertoe leiden dat consumenten niet overstappen, waardoor er van concurrentie tussen zorgverzekeraars (de kern van het nieuwe zorgstelsel) niets terecht komt. Met als gevolg: hogere prijzen en minder kwaliteit.

Meer over  het congres
Zorgautoriteit moet niet alleen blaffen maar ook bijten - 4 november 2005

Lees ook
Dossier Zorgverzekeringen 2006
Zorgstelsel: consument heeft meer kennis, minder vertrouwen - 3 november 2005

Discussieer ook
Klachtenforum Zorgverzekeraars