icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

MP3-spelers nog niet duurder

Nieuws|

Gepubliceerd op:9 november 2005


<img height="135" alt="Ga naar het dossier mp3-spelers" hspace="5" src="/images/focusplaatjes/focusmp3185x135a.jpg" width="185" align="right" vspace="5" border="0">Voorlopig komt er geen thuiskopie heffing op mp3-spelers. De Consumentenbond heeft zich hier fel tegen verzet. Stichting Thuiskopie (de stichting die ervoor zorgt dat consumenten thuiskopie heffing betalen) heeft daarop het besluit uitgesteld. De heffing op mp3-spelers van maximaal €25 die per 1 januari 2006 zou worden ingevoerd, gaat dus nu niet door.

Stichting Thuiskopie wil een thuiskopie heffing invoeren op mp3-spelers om muzikanten en componisten te compenseren voor muziek die consumenten downloaden via internet. Consumenten die muziek downloaden via een betaalde website betalen hier echter al compensatie voor. Mensen die muziek downloaden via een gratis site zouden volgens de plannen compensatie betalen via hun mp3-speler. Mensen die op een eerlijke manier muziek kopiëren worden benadeeld door deze heffing. Zij zijn de dupe omdat zij dan immers twee keer betalen. De Consumentenbond vindt daarom een heffing op mp3-spelers niet gepast en heeft zich met succes samen met de brancheverenigingen ICT-Office en Fiar hevig hiertegen verzet.

Gelukkig is Stichting Thuiskopie tot inkeer gekomen, maar de Consumentenbond blijft de ontwikkelingen op de voet volgen. De Consumentenbond zal zich inspannen om ervoor te zorgen dat dit uitstel uiteindelijk tot afstel leidt.

Lees ook
Dossier mp3-spelers
Nieuwsbericht Kopie maken van cd moet mogelijk blijven - 6 oktober 2005
Nieuwsbericht Cd-beveiligingen leveren ergernis op - 17 augustus 2004

Discussieer ook
Op ons forum Signaal