icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Bewaren van bel- en e-mailgegevens nadelig

Nieuws|

Gepubliceerd op:14 december 2005


<img height="171" alt="Meer over Digitaal leven" src="/images/algemeen/digitalerechten.jpg" width="150" align="right" border="0">Vanaf 2007 moeten de telecomaanbieders en internetproviders alle bel- en e-mailgegevens van iedereen bewaren. Dit heeft het Europees Parlement woensdag 14 december in Straatsburg besloten.

Consumenten gaan meebetalen aan een dure maatregel waarvan de Consumentenbond en Bits of Freedom de noodzakelijkheid en effectiviteit ernstig betwijfelen. Bovendien perkt het het recht in om vrij en onbespied te communiceren: de overheid kijkt voortdurend over de schouder van consumenten mee.

De Consumentenbond en Bits of Freedom hopen van harte dat de 'bewaarplicht verkeersgegevens' geen voorbode is van een trend om op grote schaal gegevens van en over burgers vast te leggen. Dergelijke databanken zijn kwetsbaar voor misbruik en fraude. Bovendien valt niet te voorzien voor welke doeleinden de gegevens in de toekomst gebruikt zullen worden.

Het Nederlands Parlement is nu aan zet voor een vertaling naar de Nederlandse wetgeving, binnen de beperkte marges die de richtlijn daarvoor toelaat.

Lees ook
Nieuwsbericht Consumentenbelang bewaarplicht wél belangrijk - 26 augustus 2005

Word ook
Lid van dé vereniging die opkomt voor uw belangen als consument