icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Bedrijven schrijven zonder toestemming geld af van rekening

Nieuws|

Gepubliceerd op:23 december 2005


Bijna iedereen heeft zijn telefoonbedrijf of energieleverancier toestemming gegeven om het bedrag van de nota van zijn bankrekening te halen. Een kwart van de bijna twaalfhonderd consumenten die meededen aan het onderzoek van de Consumentenbond naar automatische incasso’s, laat weten dat zo’n incasso niet altijd vlekkeloos verloopt.

<img height="135" alt="Ga naar het dossier Bankkosten" hspace="10" src="/images/focusplaatjes/bankkosten_185x135_.jpg" width="185" align="left" vspace="10" border="0">25% van de problemen gaat over het incasseren van een bedrag zonder toestemming. Andere klachten gaan over het doorgaan van afschrijvingen nadat de klant zijn toestemming oftewel ‘machtiging’ heeft ingetrokken  (14%) en bij ruim 13% gaat het over het afschrijven van een onjuist bedrag.

Zorgvuldiger met machtiging
Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk energiebedrijven, internetproviders en kabelmaatschappijen de mist in gaan. De Consumentenbond vindt dat bedrijven zorgvuldiger met machtigingen om moeten gaan en zich aan de voorwaarden moeten houden. Verder vindt de bond dat consumenten ook op een andere manier moeten kunnen betalen. Zeker als er fouten worden gemaakt met automatische incasso’s moeten mensen ook voor bijvoorbeeld een acceptgiro kunnen kiezen.

Lees ook
Het dossier Bankkosten
Het complete artikel 'Automatische miscasso'