icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Comfortclip kan kinderzitje niet vervangen

Nieuws|

Gepubliceerd op:24 maart 2005


Consumentenbond en ANWB testen alternatief voor autokinderzitje

Kinderen lopen bij een botsing kans op verwondingen aan hoofd, hals, borst en buik als de Comfortclip wordt gebruikt in plaats van een autokinderzitje of stoelverhoger. Uit onderzoek van de Consumentenbond en de ANWB blijkt dat de Comfortclip geen toegevoegde waarde biedt boven een gewone autogordel. De resultaten staan in de Consumentengids van april die vandaag verschijnt.

De Comfortclip is eenmalig aan te brengen aan de autogordel en laat het diagonale deel van de autogordel lager over de schouder van kinderen lopen als ze niet in een autokinderzitje worden vervoerd. De clip is geen goed alternatief voor de goedgekeurde kinderzitjes en stoelverhogers voor achterin de auto. De fabrikant van Comfortclip wekt de indruk dat voor kinderen geen zitje of stoelverhoger nodig is.

De gezamenlijke botstest van de Consumentenbond en ANWB wijst uit dat een driejarige die één meter lang is en in een driepuntsgordel met de Comfortclip zit, maar zonder kinderzitje of stoelverhoger, bij een frontale botsing een kans loopt op verwondingen aan hoofd, hals en borst. Dat geldt ook voor een tienjarige van 1, 40 meter; die kan ook nog eens buikletsel oplopen. Dat komt doordat het heupdeel van de autogordel diep snijdt in de buik wat de Comfortclip juist zou moeten voorkomen.

De frontale-botstest van de Consumentenbond en de ANWB is strenger dan de wettelijke test, maar geeft de werkelijkheid beter weer. De Comfortclip is niet goedgekeurd op basis van Europese regels. De fabrikant zegt daarover in onderhandeling te zijn. De Consumentenbond zal bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn verontrusting uitspreken. De bond adviseert consumenten hun kinderen te vervoeren in goedgekeurde autokinderzitjes.

Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl