icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Verbod op reclame ongezonde producten voor kinderen

Nieuws|

Gepubliceerd op:15 maart 2005


Minister Hoogervorst: speeltjes in gezonde producten!

Vandaag heeft de Consumentenbond bij minister Hoogervorst voor een verbod op kinderspeeltjes bij ongezonde voeding gepleit, als de fabrikanten niet binnen een half jaar de stuntwheels, spongebobfiguurtjes en andere speeltjes uit de verpakkingen van ongezonde producten halen. De bond deed deze oproep tijdens de start van zijn actieweek Vet Gezond, waarbij een alternatief voor de flippo's bij chips werd gepresenteerd: de strippo's bij zakjes fruit.

Het overgewichtprobleem neemt schrikbarende vormen aan. Een op de zeven kinderen is te dik. Overheid en bedrijfsleven willen de verantwoordelijkheid voor minder en gezonder eten bij de consument zelf leggen. Dat betekent meer bewegen en minder eten. En om overgewicht bij kinderen te voorkomen worden ouders gewezen op de verantwoordelijkheid voor het eetgedrag van hun kinderen.

Kinderen worden door fabrikanten echter met speeltjes verleid om ongezond te eten. Speeltjes zoals stuntwheels, Disneypoppetjes bij Happy Meals en Spongebob-figuurtjes zijn allemaal bedoeld om de verkoop van ongezonde producten te bevorderen.

De Consumentenbond spreekt met zijn actieweek Vet Gezond, die vandaag van start is gegaan, fabrikanten hierop aan en geeft de industrie een half jaar de tijd om de speeltjes uit ongezonde producten te halen. Als zij niet aan deze wens voldoen, vindt de bond dat er een wettelijk verbod op speeltjes voor kinderen in ongezonde producten moet komen. Ook pleit de bond ervoor dat de hebbedingetjes juist bij gezonde levensmiddelen komen.

Tijdens de start van de actieweek Vet Gezond presenteerde de Consumentenbond vandaag de strippo’s (een alternatief voor de flippo's) bij zakjes fruit, bij wijze van 'goed voorbeeld doet goed volgen'. Bij de opening bleek dat de minister van Volksgezondheid de actie steunt. Minister Hoogervorst: “We moeten het voor consumenten aantrekkelijk maken om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Ik sta daarom volledig achter uw actie om het bedrijfsleven over te halen de keuze voor gezonde producten te stimuleren. Daar kunnen speeltjes en andere cadeautjes bij helpen.”

Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl