icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle onderzochte frisdranken behoorlijk zuur

Nieuws|

Gepubliceerd op:26 augustus 2005


Ook light-varianten zonder suiker leveren een risico op tanderosie op

Uit het onderzoek van de Consumentenbond naar 43 populaire frisdranken blijkt dat ze allemaal behoorlijk zuur zijn en dus tanderosie kunnen veroorzaken, ook de light-varianten. Maar Red Bull en Royal Club bitter lemon bijvoorbeeld leveren meer risico op dan frisdranken zoals Raak kindercola en 7-Up light. Het onderzoek wordt gepubliceerd in de Consumentengids van september, die vandaag verschijnt.

In het onderzoek van de Consumentenbond naar 43 veelverkochte frisdranken (en vergelijkbare dranken zoals vruchtensappen) is gekeken naar de zuurgraad en de hoeveelheid speeksel die nodig is om de drank te neutraliseren. Kortom, naar de gevolgen van het drinken van die frisdranken op het risico op tanderosie: het extra afslijten van het tandglazuur. Want niet alleen suiker - de belangrijkste oorzaak van gaatjes - speelt een grote rol bij tandproblemen. Ook zuren tasten het gebit aan. Hoeveel schade het drinken van frisdrank daadwerkelijk oplevert, hangt overigens sterk af van allerlei omstandigheden.

Alle 43 onderzochte frisdranken zijn behoorlijk zuur te noemen. Mensen denken vaak dat frisdrank zonder suiker beter is voor je tanden, maar het maakt voor tanderosie dus niet uit of je voor een light-variant kiest of niet. De hoeveelheid speeksel dat nodig is om de drank te neutraliseren verschilt wel. De ene frisdrank scoort wat dit betreft beter dan de andere. Cola scoort verrassend genoeg relatief gunstig. Ook blijkt dat de populaire vruchtensappen, die ook in het onderzoek zijn meegenomen, wel degelijk kwaad kunnen.

Via de Consumentengids van september informeert de Consumentenbond zijn leden over de verschillen tussen frisdranken en geeft de bond tips over hoe tanderosie kan worden tegengegaan.

De bond waarschuwt in de Consumentengids niet alleen voor tanderosie maar ook voor de invloed van frisdranken op het toenemende probleem van overgewicht bij kinderen. Vandaar het advies: nuttig frisdranken met mate.

Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl