icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Mensonterende omstandigheden in computerfabrieken

Nieuws|

Gepubliceerd op:23 september 2005


Consumentenbond: elektronicasector leeft gedragscodes niet na

Grote computermerken laten hun producten maken in fabrieken in goedkope productielanden. Daar wordt echter gewerkt onder erbarmelijke omstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De bond eist van de Europese brancheorganisatie van computerbedrijven dat fabrieken hun gedragscodes met regels over arbeidsomstandigheden naleven. De resultaten van het onderzoek staan in de Consumentengids van oktober die vandaag verschijnt.

Grote computermerken zoals Acer, Fujitsu Siemens Computers, Dell, IBM en HP laten hun computers geheel of gedeeltelijk maken in goedkope productielanden. Voor het onderzoek van de Consumentenbond zijn negen fabrieken bezocht in China en de Filippijnen en is met werknemers gesproken over de arbeidsomstandigheden. Eerder was al rondgekeken in fabrieken in Mexico. Het gros van de (onderdelen van) computers komt uit deze landen.

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat grote computermerken de hand lichten met internationale normen en nationale wetgeving en dat ze hun eigen gedragscodes niet naleven. In die codes wordt het beleid ten aanzien van werktijden, loon en veiligheid in de fabriek vastgelegd. De bond heeft geconstateerd dat werknemers werkweken draaien van 80 tot 90 uur en nauwelijks vrije tijd hebben. Ze doen gevaarlijk werk doordat ze onbeschermd werken met giftige chemicaliën. Veel werknemers kampen met chronische gezondheids­klachten en de lonen zijn meestal onvoldoende om in het levensonderhoud te voorzien.

Consumenten die in Nederland een computer kopen hebben geen idee van de mensonterende omstandigheden waaronder die pc wordt gemaakt en hebben geen keuze. De Consumentenbond roept namens consumenten de elektronicasector op de gedragscodes aan te scherpen en na te leven. Op de website van de bond kunnen bezoekers steunbetuigingen voor deze actie achterlaten, die de bond zal overhandigen aan de Europese brancheorganisatie van computerbedrijven.

Betuig ook uw steun
Download het volledige rapport (pdf, 3MB)