icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Tv kijker moet betalen voor concurrentie en meer keuzes

Nieuws|

Gepubliceerd op:28 september 2005


Consumentenbond noemt uitspraak kabeltelevisie NMa ongelooflijk

Door een uitspraak van de NMa zijn tv-kijkers via de kabel veroordeeld tot hogere tarieven; om concurrentie mogelijk te maken met andere aanbieders en om kabelbedrijven te laten investeren in nieuwe digitale diensten. De uitspraak van de NMa is voor de Consumentenbond aanleiding om de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer ertoe te bewegen eindelijk in te grijpen in deze sector.
  
Consumenten zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan betalen voor hun kabelabonnement. De Consumentenbond heeft al in 2003 een klacht ingediend bij kartelwaakhond NMa tegen de steeds verdergaande prijsstijgingen. De gedachte achter de klacht van de bond was dat consumenten bescherming verdienen tegen sterke prijsstijgingen zonder dat ze een keuze hebben om op een andere manier televisie te kijken. Ook vindt de bond al jaren dat gebonden tv-kijkers niet moeten opdraaien voor investeringen van hun kabelbedrijf in nieuwe digitale diensten. De NMa heeft vandaag in een antwoord daarop gezegd dat er geen sprake is van excessieve prijsverhogingen bij kabelmaatschappijen UPC en Casema, in het licht van de mededingingswet. De Consumentenbond is uitermate teleurgesteld dat de NMa met deze wet in de hand niet kan spreken van misbruik van de machtspositie.

De uitspraak van de NMa laat toe dat gebonden kabelconsumenten veel geld blijven betalen aan hun kabelmaatschappij. De Consumentenbond vraagt zich af of dit het klimaat is waarmee investeringen in nieuwe diensten gestimuleerd wordt. Als dit zo is,  dan is concurrentie dus slecht en duur voor consumenten.

De Consumentenbond hoopt dat Minister Brinkhorst van Economische Zaken en de Tweede Kamer maatregelen treffen. De bond pleit ervoor dat consumenten een eerlijke prijs betalen voor televisiekijken. Consumenten moeten niet opdraaien voor de kosten van digitalisering zonder dat ze gebruik maken van de diensten die daarbij horen.

Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl