icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Consumentenbelang bewaarplicht wél belangrijk

Nieuws|

Gepubliceerd op:26 augustus 2005


De Consumentenbond heeft vernomen dat op 6 september een besloten bijeenkomst zal plaatsvinden met hoofdcommissarissen van politie over een bewaarplicht voor alle gegevens over internet-, email- en telefoonverkeer. Wij vrezen dat de belangen van de consument onvoldoende aandacht zullen krijgen en roepen het parlement daarom op om ook andere partijen te horen.

Het wensenlijstje van de commissarissen is genoegzaam bekend en vastgelegd in een onderzoek van de Erasmus universiteit. De zorgen van de Consumentenbond en andere partijen wordt echter geen plaats gegund. In een brief van de bond en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vragen wij het parlement om ook andere partijen, zoals het college bescherming persoonsgegevens, een overheidsorgaan dat expertise heeft op het vlak van privacybescherming, te horen.

Alle internet-, email- en telefoonverkeer van Europese burgers moet volgens een voorstel van de Europese ministers van justitie tenminste één, maar mogelijk zelfs vier jaar worden bewaard door telecombedrijven. De Consumentenbond vreest echter dat deze bewaarplicht ineffectief en duur is, terwijl de gevolgen voor consumenten ingrijpend zullen zijn.

Lees verder
Bond: nut en noodzaak bewaarplicht niet aangetoond door onderzoek – 23 juni 2005
Donner schoffeert Eerste en Tweede Kamer - 15 juni
Bewaarplicht internetproviders uitgesteld – 15 april 2005
Verkeersgegevens van internet en telefonie niet bewaren – 7 april 2005