icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Digitale muziek moet op álle spelers te beluisteren zijn

Nieuws|

Gepubliceerd op:10 november 2005


Gedownloade liedjes moeten op álle mp3-spelers en cd/dvd-spelers te beluisteren zijn. Voor iedere muziekwinkel op internet moeten consumenten nu eigenlijk een aparte mp3-speler aanschaffen. En wie een mp3-speler heeft gekocht, kan alleen nog maar liedjes van bepaalde muziekwebsites afspelen. De Europese consumentenorganisaties starten vandaag een campagne richting de politiek om te zorgen dat hier een einde aan komt.

Bestandsformaten
Wie een liedje koopt bij MSN Music dat in het bestandsformaat WMA is opgeslagen, kan dat bijvoorbeeld niet afspelen op een mp3-speler van Sony die gebruik maakt van een ander formaat. En wie een iPod van Apple heeft gekocht, is genoodzaakt muziek aan te schaffen in weer een ander formaat. Alleen consumenten die de trucjes kennen en weten hoe ze digitale bestanden moeten omzetten naar een ander formaat, kunnen dit omzeilen.

Onderzoek
In een onderzoek heeft BEUC, de koepel van Europese consumentenorganisaties waartoe ook de Nederlandse Consumentenbond behoort, al dit soort voor consumenten ongewenste toestanden op een rijtje gezet. De diverse webwinkels en fabrikanten van mp3-spelers gebruiken verschillende bestandsformaten die niet uitwisselbaar zijn.

Campagne
Vandaag heeft BEUC aan Europarlementariërs een cd overhandigd met muziek die auteursrechtelijk beschermd is zónder dat consumenten beperkt worden in hun gebruiksmogelijkheden. In het cd-boekje staan de eisen van BEUC, waaronder: digitale muziek moet op álle spelers te beluisteren zijn.

Luister ook
Standpunt Consumentenbond (podcast ICT-roddel, MP3)

Meer informatie
Download de cd van de BEUC-website
Kopie maken van cd moet mogelijk blijven