icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Medicijnen bij ADHD: Ritalin of Concerta?

Nieuws|

Gepubliceerd op:13 januari 2006


Bij kinderen met ADHD is het meest gestudeerd op de waarde van het middel methylfenidaat. Ongeveer tweederde van de kinderen die lijden onder hyperactiviteit hebben baat bij dit middel. Ze zitten beter stil en ook ander ongewenst gedrag verbetert. Dat bij kinderen die beter stilzitten de schoolprestaties even sterk verbeteren, is niet bewezen.

<img height="131" alt="Bestel de Gezondgids Special 'Het breekbare brein'" src="https://www.consumentenbond.nl/webwinkel/images/webwinkel/losse_nummers/l_gezondgidsdecember2.gif" width="85" style="float: right; border-width: 0; border-style: solid">Methylfenidaat is te koop onder zijn eigen naam en de merknamen Ritalin en Concerta. Het verschil tussen Ritalin en Concerta is de werkingsduur:

  • Ritalin werkt snel (binnen een half uur na innemen) en kort (slechts enkele uren). Dat betekent dat het middel twee tot drie keer per dag moet worden ingenomen.
  • Het duurdere Concerta is een tablet met zogenoemde ‘verlengde afgifte’. Dit middel wordt eenmaal daags ingenomen.

Bijwerkingen van middelen met methylfenidaat als werkzame stof zijn onder meer hoofdpijn, maagpijn, verminderde eetlust en slapeloosheid. Omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de veiligheid op langere termijn bij het gebruik door heel jonge kinderen, mag methylfenidaat alleen gebruikt worden bij kinderen van 6 jaar en ouder.

Lees ook
Meer over ADHD in de Gezondgids Special 'Het breekbare brein'