icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

EU-commissaris roept op tot meer concurrentie bij creditcards

Nieuws|

Gepubliceerd op:13 april 2006


<img height="135" alt="Lees ook het dossier Bankkosten" hspace="10" src="/images/focusplaatjes/bankkosten_185x135_.jpg" width="185" align="right" vspace="10" border="0">EU-commissaris Kroes wil dat er meer concurrentie komt onder de aanbieders van creditcards. Daardoor zouden de kosten lager moeten worden. Voor Nederland hebben deze plannen nauwelijks gevolgen. De betalingen via creditcards zijn hier maar enkele procenten van het totale betalingsverkeer.

Het is wel een belangrijk signaal. In Europees verband worden momenteel maatregelen voorbereid waardoor consumenten straks in alle EU-landen hetzelfde kunnen gaan betalen. Banken spreken er al over dat er een EMV-standaard moet komen. Dat staat niet voor iets Europees, maar voor Eurocard, Mastercard en Visa. Deze bedrijven zouden dan de standaard dicteren.

Nederlandse consument betaalt efficiƫnt
Kosten zullen een belangrijk factor worden bij omvorming naar een Europees betaalsysteem. Zowel de kosten die banken door zullen berekenen aan het bedrijfsleven als rechtstreeks aan de consumenten. De Nederlandse banken roepen altijd dat de Nederlandse consument het goedkoopst uit is voor zijn betaalrekening. Dat is zo. Maar iedere keer wordt Nederland internationaal geroemd omdat de Nederlandse consument het meest efficiĆ«nt betaalt. Logisch dat dan de kosten bij ons lager zijn.

De Consumentenbond blijft deze ontwikkelingen scherp volgen. De Nederlandse consument mag niet geconfronteerd worden met onvermoede kostenverhogingen voor het betalingsverkeer.

Lees ook
Het dossier Bankkosten