icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Aanbevelingscommissie voor kostentransparantie lijfrente en hypotheek

Nieuws|

Gepubliceerd op:21 april 2006


<img height="135" alt="Lees ook het dossier Lijfrentepolissen" hspace="10" src="/images/focusplaatjes/lijfrentepolis185x135.jpg" width="185" align="right" vspace="10" border="0">Oud-ombudsman verzekeringen Job de Ruiter gaat een nieuwe commissie leiden die aanbevelingen gaat opstellen voor kostentransparantie bij lijfrenteverzekeringen en hypotheken met beleggingsunits. De Consumentenbond is al jaren bezig met dit onderwerp en is erg benieuwd met welke aanbevelingen de commissie dit najaar gaat komen.

Er zijn legio schrijnende voorbeelden van hoe het mis kan gaan met beleggingsverzekeringen. Bijvoorbeeld bij voortijdige afkoop van polissen waaraan een beleggingsfonds is gekoppeld. Daarbij blijken soms zoveel kosten in mindering te zijn gebracht dat er, in combinatie met tegenvallende beleggingsresultaten, vrijwel niets meer in het depot overblijft. Klanten kunnen geconfronteerd worden met onverwachte tegenvallers, omdat zij geen inzicht hebben in de in rekening gebrachte kosten en de becijfering van het eindrendement. Een misstand waar broodnodig een einde aan moet komen, stelt de bond. 

Verantwoorde keuzes
De onafhankelijke commissie is opgericht door het Verbond van Verzekeraars, om imagoschade aan de sector te voorkomen, zo zegt het Verbond in het Financieele Dagblad.  Het Verbond zegt ‘vanuit het oogpunt van de klant helder te willen maken wat essentieel is voor verantwoorde keuzes’.

Voor de Consumentenbond is dat vanzelfsprekend ook het uitgangspunt: hoe kunnen klanten meer inzicht krijgen in de kosten en opbrengsten van hun lijfrente of hypotheek.  Realistische informatie over opbrengsten is essentieel, stelt de bond, voor een goede keuze van producten met een lange tot zeer lange looptijd. Hopelijk zal deze commissie aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Lees ook
Test Lijfrentepolissen
Test Spaarhypotheken
Nieuwsbericht Zalm moet hypotheekbonus afschaffen - 18 april 2006