icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Centrale schuldenregistratie moet zorgvuldig gebeuren

Gepubliceerd op:9 mei 2006


Consumenten, die geen problematische schulden hebben, mogen geen last krijgen van een centrale registratie van wanbetalers. Dat heeft de Consumentenbond laten weten aan de energiebedrijven, woningcorporaties en banken die gezamenlijk zo’n schuldregister willen gaan opzetten.

Schulden
Energiebedrijven en verhuurders van woningen gaan woensdag 10 mei samen met vele andere partijen zoals banken en financieringsinstellingen een intentieverklaring tekenen om tot een centrale schuldenregistratie te komen. Daarmee willen zij voorkomen dat mensen in grote schulden komen en uit hun huis worden gezet of van energielevering worden afgesneden.

Eisen
De Consumentenbond vindt dit een nobel streven maar wil voorkomen dat consumenten op een of andere manier last krijgen van een centrale schuldenregistratie. Daarom heeft de bond bij de initiatiefnemers een aantal eisen op tafel gelegd. Zo mogen de bedrijven en instellingen niet méér gegevens registreren dan strikt noodzakelijk is voor het doel dat ze ermee hebben.

Ook moeten deze partijen jaarlijks mensen actief wijzen op hoe zij geregistreerd staan en fouten snel rechttrekken. Verder moeten de bedrijven en instellingen zich realiseren dat iemand die bijvoorbeeld nog niet heeft betaald omdat een dienst nog niet is geleverd niet gelijkgetrokken mag worden met iemand die zijn huur al maanden niet heeft kunnen betalen.

Lees ook
De brief met eisen die de Consumentenbond aan de initatiefnemers heeft geschreven

Elke week tests en wetenswaardigheden?
Meld u dan aan voor de Consumentenbond Nieuwsbrief