icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Consumenten willen bescherming persoonsgegevens

Nieuws|

Gepubliceerd op:15 mei 2006


Nederlanders vinden het belangrijk dat zij goed geïnformeerd worden over wat er gedaan wordt met hun persoonsgegevens. Maar zij hebben er weinig vertrouwen in dat instellingen, bedrijven en andere verantwoordelijken hen hierover inderdaad goed informeren.

Rapport
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder burgers, huisartsen, onderwijsinstellingen en woningcorporaties in opdracht van de privacytoezichthouder het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP heeft maandag 15 mei het rapport overhandigd aan Klaske de Jonge, directeur van de Consumentenbond. Uit dat rapport blijkt verder dat de kennis van de ‘wettelijke informatieplicht’ bij huisartsen, onderwijsinstellingen en woningcorporaties verontrustend laag is.

Reactie
In een eerste reactie heeft mevrouw De Jonge aangegeven dat het op zich goed is dat het onderzoek is gedaan. Maar dat veel professionals niet weten dat de informatieplicht bestaat, is een indicatie dat er in de praktijk weinig aan gedaan wordt. Scherpe en uitgesproken handhaving van de wet door de toezichthouder, kan ervoor zorgen dat organisaties zich beter aan de wet houden en consumenten meer kennis krijgen van hun rechten.

Lees ook:
Persbericht van het CBP d.d. 15 mei 2006