icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Nog steeds misleidende informatie in leenreclames

Gepubliceerd op:20 juni 2006


Ondanks de nieuwe en strikte regelgeving die 1 mei is ingegaan, zijn er nog steeds kredietverstrekkers die misleidende informatie verstrekken. Uit een steekproef begin juni van de Consumentenbond blijkt dat AFAB en Gelink Geld & Advies over de schreef gaan.

Sinds 1 mei 2006 moeten advertenties op basis van de Wet Financiële Dienstverlening feitelijk juist, voor de consument begrijpelijk en niet misleidend zijn. Zo mogen kredietverstrekkers niet meer adverteren met leentarieven waarin een belastingvoordeel al is meegeteld. De rente is namelijk alleen aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of verbouwing van de eigen woning. In andere gevallen vallen de maandlasten veelal hoger uit.

Gelink en AFAB
Gelink telt in een op naam toegezonden folder (direct mail) van 1 juni jongstleden nog steeds een belastingvoordeel mee. Afab doet op zijn website (peildatum 9 juni) hetzelfde, en overtreedt nog meer regels. Afab suggereert dat u voor €9 per maand €25.000 kunt lenen. Er wordt niet gemeld wat na  één jaar lenen de rente is en dat er aan de lening een verplichte overlijdensrisicoverzekering vastzit. De Consumentenbond heeft beide kredietverstrekkers hierover een brief gestuurd.

Andere aanbieders
Aanbieders als Frisia Financieringen, City Credit, Lenen.nl, Postkrediet en Directa lokken klanten met lage actietarieven. Daarna gaan de lasten voor de consument omhoog. Desondanks voldoen deze aanbieders aan de wettelijk voorwaarden, al moet de consument dan wel goed de tekst en de kleine lettertjes lezen.

Lees ook
Alles over Leenreclames
Persbericht Nog steeds misleidende informatie in leenreclames - 20 juni 2006