icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Bond wil eind aan brandstoftoeslagen

Nieuws|

Gepubliceerd op:9 augustus 2006


<img height="145" alt="" hspace="5" src="/images/themas/dossierpaginas/klein/lv106.gif" width="200" align="right" border="0">De Consumentenbond doet een dringend beroep op de luchtvaartsector om een eind te maken aan de brandstoftoeslagen. Veel luchtvaartmaatschappijen heffen al sinds jaar en dag een toeslag voor brandstofkosten en verhogen deze wanneer de internationale olieprijzen daar aanleiding toe geven.

Deze toeslag wordt buiten de ticketprijs om berekend, terwijl het duidelijker is als de ticketprijs juist alle bijkomende kosten omvat. Nu is dat niet het geval en is het vergelijken van prijzen een vrijwel onmogelijke opgave.

Stijging olieprijzen is bedrijfsrisico
De Consumentenbond ziet alleen aanleiding tot een toeslag bij extreme situaties, bijvoorbeeld als de olieprijzen ineens met een veelvoud stijgen. De luchtvaartsector zou zich net zo als andere bedrijven moeten indekken tegen de inmiddels al jaren constant hoge olieprijzen. Het risico hoort bij het bedrijf zelf en niet bij  de reiziger.

Vliegtickets die al volledig zijn betaald, kunnen achteraf niet meer worden verhoogd met een brandstoftoeslag. Dat kan alleen nog met door de overheid opgelegde toeslagen of belastingen. Is het ticket nog niet betaald, dan mag er volgens de vervoersvoorwaarden wel een brandstoftoeslag worden doorberekend.

Lees ook
Alles over Luchtvaart
Nieuwsbericht Onafhankelijke geschillencommissie luchtvaart - 24 juli 2006
Nieuwsbericht Europese Commissie wil transparante vliegprijzen - 18 juli 2006