icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Politiek verwacht weinig van aanpak overgewicht

Gepubliceerd op:10 augustus 2006


Slechts 18% van de politici denkt dat het probleem van overgewicht over tien jaar is afgenomen. Daarnaast meent 40% dat er niets verandert en nog eens 18% voorziet een verslechtering. Dat concludeert de Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) op basis van een onderzoek onder kamerleden en lokale en provinciale politici.

De politiek heeft dus opvallend weinig vertrouwen in het effect van het Convenant Overgewicht, dat begin 2005 is opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en diverse andere instellingen en bedrijven. De overheid wil met het Convenant het toenemende probleem van overgewicht aanpakken.

De Consumentenbond vindt het plan echter te vrijblijvend. Daarom pleit de bond voor concrete maatregelen zoals het verbeteren van de samenstelling van producten en ook moet er een eind komen aan misleidende reclames. Dit najaar volgt een eerste evaluatie van het Convenant, waarna de politiek in het debat over de Preventienota de gelegenheid heeft om te pleiten voor een slagvaardiger aanpak bij het bestrijden en voorkomen van overgewicht.

Te dik
De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht sterk gestegen. Onderzoek wijst uit dat inmiddels 3,5 miljoen volwassen Nederlanders (40%) kampen met overgewicht. Onder kinderen is 13% van de jongens en 14% van de meisjes te dik.

Lees ook
Alles over Bond kiest gezond
Nieuwsbericht Eindelijk evaluatie Convenant Overgewicht - 28 juni 2006
Consumentenbond bezorgd over nieuwe voedingswet - 10 mei 2006