icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Publieke zenders blijven vrij te ontvangen via de ether

Gepubliceerd op:29 augustus 2006


De televisiezenders Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen blijven via de ether vrij toegankelijk. Hiermee geeft het kabinet  gehoor aan een wens van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vindt dat de publieke zenders, die met overheidsgeld worden gefinancierd, te ontvangen moeten zijn zonder extra (abonnements)kosten. Ontvangst van televisie via de analoge ether (door middel van de zogenaamde harkantenne) is vanaf 27 november niet meer mogelijk. Vanaf 27 november kunnen consumenten de publieke zenders vrij ontvangen via de digitale ether.

Gratis
Het kabinet heeft besloten dat het digitale signaal van de publieke zenders niet gecodeerd wordt verzonden, zodat consumenten geen smartcard meer nodig hebben om het digitale signaal te kunnen ontvangen. Een digitale ontvanger (een decoder) is voldoende. Naast de aanschaf van een digitale ontvanger, hoeven consumenten geen extra kosten te maken om de publieke omroepen te ontvangen. 
 
Verheugd
Dit is voor consumenten een zeer goede ontwikkeling. Het zag er lange tijd naar uit dat mensen die slechts de publieke zenders willen ontvangen, een abonnement moesten afnemen waarbij het gebruik van een smartcard onontbeerlijk zou zijn. Nu is deze onnodige barrière weggenomen.

Lees ook
Alles over digitale televisie en tv's