icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Sloten met Politiekeurmerk niet veilig genoeg

Nieuws|

Gepubliceerd op:22 maart 2006


Deursloten zijn te makkelijk te openen met behulp van een slagsleutel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Met een 'slagsleutel' gingen 47 van de 60  slotcilinders makkelijk open tijdens de test. Ook de sloten die gebruikt worden binnen het PKVW. De bond vindt dat het CCV ervoor moet zorgen dat de eisen van het PKVW worden aangescherpt en dat in de toekomst alleen een keurmerk wordt afgegeven voor huizen met slagsleutelbestendige sloten. De resultaten van het onderzoek staan in de Consumentengids van april.

Vooral voor woningen in nieuwbouwwijken, veelal uitgerust met eenzelfde type cilinderslot, vormt inbraak met slagsleutels een potentieel gevaar. Een zorgwekkende uitkomst nu blijkt dat 80% van de geteste cilinders makkelijk te openen is met een slagsleutel. Weliswaar door experts, maar ook voor leken waren 22 sloten geen probleem.

De Consumentenbond dringt er bij het CCV op aan dat de eisen voor het politiekeurmerk aangescherpt worden. Het PKVW zou voortaan alleen mogen worden gegeven als sloten ook slagsleutel veilig zijn. Uit de test blijkt dat er ook slagsleutelbestendige cilinders zijn. Op dit moment houdt het PKVW nog geen rekening met de slagsleutel.

Alle cilinders gebruikt binnen het PKVW hebben het keurmerk van de SKG3. Het sterrensysteem kent drie klassen: hoe meer sterren des te beter beschermd tegen inbraak. Met de slagsleutel wordt echter nog geen rekening gehouden. De Consumentenbond wil aanpassing van het sterrensysteem om geen schijnveiligheid voor consumenten te creƫren. Wij eisen dat twee en drie sterren sloten slagsleutelveilig zijn.

CCV en SKG hebben al aangekondigd de uitkomsten van het onderzoek ter harte te nemen en naar oplossingen te zoeken.

Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl