icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Financiële waakhond moet kunnen blaffen

Nieuws|

Gepubliceerd op:25 april 2006


De Tweede Kamer rondt deze dagen de Wet op het financieel toezicht (Wft) af. De Consumentenbond heeft het parlement vandaag in een brief gevraagd in de wet te laten opnemen dat toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) consumenten vooraf mogen waarschuwen tegen schadelijke financiële producten.

De toezichthouders krijgen volgens het voorstel wel waarschuwingsmogelijkheid bij bedrijven die producten aanbieden waarvoor ze niet bevoegd zijn. Maar bij bedrijven die weliswaar legaal een product aanbieden, maar dat op een manier doen die schade bij de consument kan veroorzaken, zou het niet mogen. En dat moet wel kunnen, vindt de bond.

Openbare waarschuwingen
Volgens het huidige wetsvoorstel mag de AFM vooraf een openbare waarschuwing geven bij de overtreding van een verbod, maar niet bij een gebod. Als een bedrijf een product aanbiedt, waarvoor hij geen vergunning heeft en wat dus verboden is, mag de AFM het publiek waarschuwen. Maar bij overtreding van een gebod mag het niet volgens het wetsvoorstel.

Daarbij valt te denken aan de volgende geboden:

  • de dienstverlener moet heldere en voor de consument begrijpelijke informatie geven, waaruit ook de eventuele risico’s van een financieel product blijken;
  • hij moet aangeven of hij vrij adviseert of gebonden is;
  • hij moet zich in de financiële positie van de consument verdiepen voordat hij een advies geeft.

De individuele consument is doorgaans een leek tegenover de financiële professional. Als gedacht wordt aan enkele financiële debacles van de afgelopen tijd (aandelenlease en faillissement Bank Van der Hoop) is het duidelijk dat die consument er de meeste schade van heeft ondervonden.

De Consumentenbond dringt er daarom bij de Tweede Kamer op aan het belang van de consument te laten prevaleren boven dat van de aanbieders van financiële producten en de Wft op dit punt aan te passen.

Lees ook
Consumentenbond furieus over uitstel Wfd - 22 oktober 2005

Elke week tests en wetenswaardigheden?
Meld u dan aan voor de Consumentenbond Nieuwsbrief