icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Behandeling spataderen: patiënt moet centraal staan

Nieuws|

Gepubliceerd op:25 augustus 2006


<img height="136" alt="" src="http://212.72.56.204/images/focusplaatjes/spataderen185x135.jpg" width="185" style="float: right; border-width: 0; border-style: solid; margin-top: 5; margin-bottom: 5; margin-right: 5; margin-left: 5">Miljoenen Nederlanders hebben er last van: spataderen. De Consumentenbond onderzocht welk ziekenhuis de meest patiëntgerichte zorg biedt en het best is toegerust op de behandeling van spataderen. Het Deventer Ziekenhuis komt als beste uit de bus, gevolgd door het Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) en het Flebologisch Centrum Oosterwal (Alkmaar). Van de 84 onderzochte ziekenhuizen en behandelcentra scoren er 66 goed tot zeer goed.

De Consumentenbond keek in het onderzoek niet naar het resultaat van de behandeling. Wel werd onderzocht of patiënten binnen één dag de hele molen van onderzoek tot behandelplan kunnen doorlopen. Andere belangrijke aandachtspunten waren de informatievoorziening en de onderlinge samenwerking tussen specialisten. Bij het Havenziekenhuis in Rotterdam en kliniek Valkenhorst (Valkenburg) is dat het minst goed geregeld, zij eindigen daarom als laatste en voorlaatste.

Verwijde bloedvaten
Spataderen zijn sterk verwijde bloedvaten, die niet meer goed werken. Behalve lelijk zijn ze soms pijnlijk en ook kunnen spataderen zorgen voor kramp, jeuk en huidafwijkingen. Geneesmiddelen zijn er niet, maar de spatader kan wel verwijderd worden. Het bloed kiest dan vanzelf een weg via een andere ader. Er zijn veel verschillende behandelmethodes voor het verwijderen van spataderen.