icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Einde aan misleidende voedingsclaims

Gepubliceerd op:17 oktober 2006


 

‘Drop met 0% vet!’ en ‘Biscuit vol melk en rijk aan calcium!’ Dat soort kreten op vooral ongezonde producten zijn de Consumentenbond al langer een doorn in het oog. Vaak is het een halve waarheid, en soms zijn de teksten ronduit misleidend. Vanuit Europa komt er nieuwe wetgeving die het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims aan banden moet leggen. De EU-ministers van Volksgezondheid hebben dat 12 oktober besloten.

Volgens de nieuwe Europese richtlijn mogen er op ongezonde producten geen voedingsclaims (zoals ‘0% vet’ en ‘boordevol voedingsstoffen’) worden gezet. Ook moeten claims die een gunstige werking op de gezondheid suggereren, vooraf worden getoetst op het waarheidsgehalte. De Consumentenbond verwacht dat de nieuwe regelgeving leidt tot minder misleiding. Bovendien wordt het maken van een gezonde keuze voor consumenten een stuk makkelijker.

Boetes en sancties
De Consumentenbond pleit ervoor dat de nieuwe regels in Nederland zodanig worden ingevoerd dat verwarrende en misleidende claims worden uitgebannen. Daarbij moet de Voedsel en Warenautoriteit (de voormalige Keuringsdienst van Waren) voldoende mogelijkheden krijgen om boetes en sancties op te leggen.