icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Prijsvechters ‘schoner’ dan grote maatschappijen

Nieuws|

Gepubliceerd op:22 december 2006


De Consumentenbond heeft de uitstoot van CO2 van vliegtuigen op Europese trajecten onderzocht. Luchtvaartmaatschappij Portugalia scoorde het slechtst en Ryanair het best.  Grote Europese maatschappijen zoals British Airways, KLM en Lufthansa scoren slechter dan prijsvechters als easyJet en transavia.com. De resultaten staan in de Reisgids van januari 2007.

Er is een ranglijst van luchtvaartmaatschappijen opgesteld op basis van de gemiddelde uitstoot van CO2 per passagier op een gestandaardiseerde vlucht van 1500 km. De CO2-uitstoot van het slechtst scorende Portugalia was ruim twee keer zo groot als die van Ryanair. Prijsvechters als easyJet en transavia.com scoren daarnaast beter dan British Airways, KLM en Lufthansa omdat ze meer gebruik maken van nieuwe, zuiniger toestellen die minder CO2 uitstoten. Ook zorgen scherpe ticketprijzen vaak voor een vol vliegtuig, waardoor de uitstoot per passagier minder is.

Wanneer consumenten massaal zouden afzien van vliegen met luchtvaartmaatschappijen met de meeste CO2-uitstoot, zouden er binnen de luchtvaart gemakkelijk milieuresultaten te boeken zijn. Vanaf 2011 wordt via Europese wetgeving de groei van CO2-uitstoot door de luchtvaart aan banden gelegd.

Lees meer
Over de CO2-uitstoot van vliegtuigen in Alles over luchtvaart