icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Elektronisch patiëntendossier om medische missers te voorkomen

Nieuws|

Gepubliceerd op:28 februari 2007


Het zal je maar gebeuren: een verkeerde bloedtransfusie of een mislukte operatie…. een medische misser. De Inspectie Gezondheidszorg heeft onderzoek gedaan naar de achtergrond van medische missers.

De oorzaak is vaak gebrekkige communicatie, onvolledige dossiervorming of onvoldoende overdracht van patiëntgegevens. Met die conclusie bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg eerdere onderzoeken van de Consumentenbond.

Hét wapen in de strijd tegen medische missers is het elektronisch patiëntendossier. Iedere Nederlander krijgt zijn eigen dossier, met daarin onder andere informatie over de medische geschiedenis, medicijngebruik en allergieën. Het dossier is wanneer nodig – online – te raadplegen is door artsen of apothekers. Over het elektronisch patiëntendossier wordt al meer dan tien jaar gepraat, tot op heden zonder concreet resultaat.

Invoering in 2009
De afgelopen jaren heeft de Consumentenbond veelvuldig aangedrongen op invoering van het elektronisch patiëntendossier. De nieuwe regering heeft inmiddels aangekondigd dat het dossier in 2009 een feit moet zijn. Of die toezegging wordt nageleefd, gaat de bond nauwgezet volgen.