icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kant-en-klaarmaaltijden geen volwaardig avondeten

Nieuws|

Gepubliceerd op:26 februari 2007


Een kant-en-klaarmaaltijd voor in de magnetron is niet per definitie volwaardig avondeten. De smaak is over het algemeen goed, maar op de inhoud is nog wel wat aan te merken. Een aantal maaltijden bevat te weinig groente of vezels, in anderen zit juist te veel verzadigd vet of zout. En de meeste maaltijden leveren weinig energie (calorieën).

De Consumentenbond onderzocht 25 stoommaaltijden uit de Hollandse, Italiaanse en Oosterse keuken. In totaal leveren 16 van de onderzochte 25 maaltijden te weinig energie voor een hoofdmaaltijd. En maaltijden die wel genoeg energie leveren, zijn pas volwaardig als ze ook voldoende groente en vezels bevatten en niet te veel ongezonde vetten en zout. Met groente zijn de fabrikanten zuinig. De helft van de maaltijden bevat minder dan 150 gram groente.

Onterecht klavertje
Opvallend is dat Albert Heijn met twee kant-en-klaarmaaltijden de regels van het eigen ‘Gezonde Keuze klavertje’ overtreedt. Uit metingen blijkt dat de AH-zalmmaaltijden meer ongezond vet bevatten dan het eigen reglement toestaat. Deze maaltijden dragen dus onterecht het ‘Gezonde Keuze klavertje’. De bond heeft Albert Heijn inmiddels om opheldering gevraagd.