icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Controle productveiligheid waarborgen

Nieuws|

Gepubliceerd op:20 augustus 2007


De Consumentenbond maakt zich zorgen over de Nederlandse controle op productveiligheid. De overheid moet door middel van verscherpte preventieve controles voorkomen dat onveilige producten de consument bereiken. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA), die deze controles uitvoert, moet hiervoor voldoende middelen hebben. Door telkens veranderende prioriteiten vanuit de politiek en de bezuinigingsronde van de overheid staan deze controles echter onder druk. Meer preventieve controles door de VWA vergroten de ‘pakkans’ waardoor marktpartijen meer moeten investeren in veiligheid.

Afgelopen dagen zijn producten van de markt gehaald omdat ze giftige stoffen bevatten. Hier wordt direct met de beschuldigende vinger naar de Chinese producenten gewezen, maar dit gebeurt volgens de Consumentenbond onterecht. De westerse bedrijven, die deze producten onder hun naam op de markt brengen, zijn verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veiligheid van de producten; niet de Chinese ondernemingen die onder grote druk goedkoop moeten leveren. Westerse ondernemingen beslissen zelf waar zij de productie onderbrengen en tegen welke voorwaarden.

Terughaalacties zijn noodzakelijk maar te laat, aangezien het kwaad dan al geschied is: de consument is reeds blootgesteld aan het product.