icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Thuiskopieheffing op geheugenkaarten bizar

Nieuws|

Gepubliceerd op:12 maart 2007


Wie een geheugenkaartje gebruikt in een digitale fotocamera om een trouwerij vast te leggen, moet extra betalen omdat zo’n kaartje ook gebruikt zou kunnen worden voor het opslaan van een kopie van een gekocht liedje. En wie zijn spreekbeurt op een memorystick zet ook. Heel vreemd, maar wel waar als er een thuiskopieheffing op losse geheugenkaarten en USB-sticks komt.

De minister van Justitie maakt het mogelijk dat stichting SONT een thuiskopieheffing op losse geheugenkaarten en USB-sticks gaat invoeren. Die thuiskopieheffing komt er omdat consumenten de geheugens kunnen gebruiken om – voor eigen gebruik – liedjes of films, waar auteursrechten op zitten, te kopiëren. En voor die kopietjes moeten zij betalen.

Zelfgemaakt
Maar het overgrote deel van die geheugens wordt helemaal niet gebruikt om kopietjes van liedjes of films op te slaan. Op geheugenkaarten worden vooral zélf gemaakte foto’s, films en computerbestanden opgeslagen!
In een gezamenlijke brief met de elektronicabranche, doet de Consumentenbond een dringend beroep op de Tweede Kamer om de invoering van de nieuwe thuiskopieheffing te voorkomen.