icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Medische checks

Nieuws|

Gepubliceerd op:2 februari 2007


Medische zelftests  en preventieve gezondheidstests bieden de consument weinig duidelijkheid. Het is vaak meten zonder weten. Bruikbare leefstijladviezen over bijvoorbeeld het voorkomen van hart- en vaatziekten ontbreken, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, waarvan de resultaten te lezen zijn in de Gezondgids die vandaag verschijnt. 

Het preventief meten van de gezondheid is een ware hype. Klinieken en fabrikanten van zelftests spelen daar handig op in. De Consumentenbond bezocht undercover 15 klinieken. Na een medische ‘APK-keuring’ waren de proefpersonen, afhankelijk van het aantal testen en de kliniek €70 tot €520 lichter.

Bruikbare adviezen
In de ogen van de Consumentenbond weegt het voordeel dat bij preventief onderzoek  inderdaad soms een verborgen kwaal aan het licht komt niet op tegen de nadelen (hoge kosten, foutmarges en onnodige ongerustheid of juist het omgekeerde). Om als consument echt iets aan een gezondheidstest te hebben, moeten klinieken meer aandacht besteden aan een consumentgerichte rapportage met bruikbare adviezen.

Omdat de testen nu nog enorm van inhoud en opzet verschillen, pleit de Consumentenbond voor eenheid, geregeld in een duidelijke richtlijn. Ook wil de bond dat klinieken hun klanten vooraf een overeenkomst voorleggen waarin informatie staat over de gang van zaken en de voor- en nadelen.