icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Betere bescherming nodig voor consument stadsverwarming

Nieuws|

Gepubliceerd op:25 april 2007


Er moet zo snel mogelijk betere wettelijke bescherming komen voor consumenten die –verplicht- gebruik moeten maken van stadsverwarming. De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de behandeling van het wetsvoorstel Warmtewet na 3 jaar eindelijk af te ronden. Deze wet voorziet in goede bescherming voor consumenten, onder andere door maximum prijzen voor stadsverwarming en een onafhankelijk toezichthouder Warmte, net zoals er een toezichthouder Energie (DTe) is.

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de tariefstelling van stadsverwarming blijkt dat inwoners van met name nieuwbouwwijken waarschijnlijk te veel betalen voor warm water en verwarming. Dit komt door een onbetrouwbare en weinig doorzichtige manier van het berekenen van de warmteprijs. Ook ontbreekt het toezicht op het bereken van deze prijs waardoor sommige consumenten wellicht te veel betalen voor warmte.

Monopolie stadsverwarming
Bij stadsverwarming kunnen consumenten niet kiezen voor een bepaalde leverancier. Om consumenten te beschermen tegen een te hoge prijs, is de prijs voor stadsverwarming gekoppeld aan de prijs van aardgas. Dit betekent dat huishoudens met stadsverwarming niet meer betalen voor het verwarmen van hun huis dan consumenten die hiervoor gebruikmaken van gas.