icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Veel ruimte voor verbetering bij rimpelklinieken

Nieuws|

Gepubliceerd op:12 oktober 2007


Bij rimpelbehandelingen in privéklinieken is nog flink wat ruimte voor verbetering. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat bijna de helft van alle klinieken – in strijd met de huidige opvattingen – nog steeds permanente rimpelvullers gebruikt. Bovendien nemen veel klinieken het niet zo nauw met de bedenktijd en ook de voorlichting over de risico’s kan beter.

Bij een rimpelbehandeling zijn grofweg drie mogelijkheden: een verlammend middel (zoals botox), een tijdelijke rimpelvuller (afbreekbaar) of een permanente vuller. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) ontraden het gebruik van permanente rimpelvullers vanwege het risico op complicaties, omdat er weinig bekend is over de effecten op lange termijn en omdat het niet mogelijk is de middelen zonder blijvende schade te verwijderen.

Status geneesmiddel
De Consumentenbond pleit voor een expliciet verbod op het gebruik van permanente vulmiddelen bij cosmetische rimpelbehandelingen. Ook doet de bond een oproep aan de Tweede Kamer om alle rimpelvullers wettelijk de status van geneesmiddel te geven. Op die manier zijn er veel meer waarborgen ten aanzien van regelgeving, onderzoek en veiligheid.

Lees ook:
Persbericht: rimpelvullers moeten de status van geneesmiddel krijgen
Dossier rimpelvullers